تامین و تربیت منابع انسانی مورد نیاز صنعت کاشی
با توجه به مطالب قبل ، لازم است ما در کشور به تعداد کافی هنرستان سرامیک داشته باشیم که این تعداد را برای صنعت کاشی تربیت کند . از نظر من وظیفه آموزش و پرورش و دانشگاه ها در هر کشوری تربیت انسانهائی متناسب با نیاز های صنعت و اقتصاد مملکت است . آموزش بدون هدف و بدون برنامه ، نتیجه ای جز آنچه فعلا می بینیم در بر نخواهد داشت . این نوشته تمرکزش بیشتر روی هنرستان های صنعتی رشته سرامیک است . امید دارم بتوانم با نقد هائی که در این مورد دریافت می کنم در آینده تحقیق مشابهی روی نیاز های دانشگاهی که می تواند درخدمت صنعت سرامیک باشد انجام دهم و پیشنهادات خود را ارائه نمایم .
اگر در هر هنرستان که رشته سرامیک داشته باشد سه کلاس اول و دوم و سوم وجود داشته باشد این هنرستان می تواند در سال حدود 30 نفر فارغ التحصیل داشته باشد . با این ظرفیت ما به 20 تا 30 هنرستان رشته سرامیک نیاز خواهیم داشت .
در شرکت کاشی مرجان مدتی است به دنبال تحقیق راجع به هنرستان های سرامیک موجود در کشور هستیم . در شهر ما تنها یک هنرستان سرامیک وجود دارد که از نظر کیفیت کار ، بسیار ضعیف است و مدتی است به دنبال تقویت آن هستیم . اما نکته جالب اینکه برای دسترسی به اطلاعات موثق راجع به هنرستان های سرامیک کشور ، وقت زیادی مجبور شدیم صرف کنیم و با کمال تعجب متوجه شدیم که تعداد هنرستان های سرامیک کل کشور تنها کمتر از ده واحد می باشد .
پس اگر صنعت کاشی کشور می خواهد برای تامین منابع انسانی آینده خود از حالا فکر کند ما به 10 تا 20 هنرستان سرامیک جدید نیاز داریم . طبق اطلاع ، بعضی کارخانه های پیشرو در استان یزد در این راه شروع به حرکت کرده اند که به آنها تبریک می گویم . وزارت آموزش و پرورش اجازه ایجاد هنرستان های جوار صنعت را می دهد . این صنعت به اعتقاد من اینقدر قدرت دارد که ایجاد 20 هنرستان جدید سرامیک در کل کشور ر ا در برنامه های استراتژیک خود قرار دهد . این صنعت باید مطالب درسی این رشته را مطابق نیاز های خود تدوین کند . بخشی از آموزش ها در این هنرستان ها می تواند توسط مهندسین و کارکنان کارخانجات انجام شود . حتی بخش زیادی از آموزش ها می تواند در داخل کارخانه ها و پای خطوط تولید انجام شود . اگر یک حرکت و درخواست جمعی در همه شهر ها انجام شود فکر می کنم وزارت آموزش و پرورش هم همراهی کند . اما حتی اگر نکرد هم ایرادی ندارد . صنعت کاشی باید آنقدر قوی باشد و آنقدر اعتماد به نفس داشته باشد که خودش مطالب درسی را تنظیم کند ، خودش آموزش دهد ، و خودش مدرک هم بدهد . در ایتالیا در شهر فائنزا پر از هنرستان سرامیک است . مدارک این هنرستان ها از معتبر ترین مدارک است گرچه ممکن است وزارت آموزش و پروش ایتالیا هم آنها را تایید نکرده باشد . من چند سال قبل تماسی با بعضی افراد در این مورد برقرار کردم ولی به تنهائی موفق به ایجاد حرکتی نشدم . صنعت کاشی آنقدر قدرت دارد که هنرستان های ایتالیا را الگو قرار دهد ، از اساتید آنها استفاده کند و حتی با کمک آنها مدرسین و معلمان خوبی برای هنرستان های خود تربیت نماید .
حسین کلباسی
کاشی مرجان
بهمن 1402